de grote actrice Theo Mann-Bouwmeester en acteur Louis de Bree behoorden tot de kunstenaars die het gastenboek ondertekenden. Collectie TheaterSentiment

Amsterdamse wethouder stimuleerde de kunsten en nodigde artiesten bij hem thuis uit

‘Kunst verlost ons van de vloek der alledaagsheid’, schreef de bekende actrice Rika Hopper op 2 oktober 1929 in het gastenboek van Emanuel Boekman. Dit bijzonder boekje met fluwelen omslag maakt sinds enige jaren deel uit van onze collectie en bevat tal van handtekeningen van acteurs en kunstenaars.

De Jood Boekman was een alom gerespecteerde wethouder in Amsterdam. De sociaal-democraat had een groot hart voor kunst en cultuur en stond bekend als voorvechter van een actief en positief kunstbeleid door de overheid. Zijn ideeën hierover zijn nog steeds actueel en hebben niet aan betekenis ingeboet. 

In zijn huis in Amsterdam ontving hij voor de oorlog veel voorname gasten. Acteurs en andere kunstenaars uit binnen- en buitenland. Niet alleen Rika Hopper, maar ook de grote actrice Theo Mann-Bouwmeester liet haar handtekening achter in het gastenboek. Net als vele anderen. 

Het boekje koesteren wij in onze collectie. Net als de nagedachtenis aan Emanuel Boekman, die de vervolging niet afwachtte en op 15 mei 1940 (de dag dat de Duitse bezetting begon) zelfmoord pleegde met zijn vrouw. Hun nagedachtenis zijn tot zegen. 

Actrice Bep de Vries. Collectie TheaterSentiment