Strand, zon, zee en cocktails. Het zijn de perfecte ingrediënten voor een zomerhit. Wij hebben er drie uitgepikt van voor 1940. Melodieën die decennia later nog altijd vertrouwd in de oren klinken. De teksten hebben nog niks aan kracht ingeboet. Er zweeft nog altijd muziek over de boulevard, nog altijd is het strand een geliefd gezinsuitje en het verlangen naar de zon blijft onverminderd groot. Kortom, drie klassieke, maar ook tijdloze zomerhits op een rij.

Zomer 1932, Scheveningen. Nationaal Archief/W. van de Poll
Een dansliedje deint

Een heerlijke melodie van Joop de Leur en een beeldende tekst van Jacques van Tol. Het lied neemt ons mee naar een zonnige boulevard op een warme, vooroorlogse zomerdag. ‘Een dansliedje’ wordt het eerst uitgevoerd in 1936 op de radio in het programma De Aetherparade, maar de uitvoerende is ons onbekend. Pas in 1946 op de plaat gezet door Lammy van den Hout.

Zoek de zon op

Uit de gelijknamige revue van Bob Peters (Nationale Revue) met Lou Bandy in de hoofdrol. Het is 1936 en met dit lied maant Bandy tot optimisme na sombere jaren van economische crisis. Het is de spijker op zijn kop, want de titelsong wordt een enorme hit. Lou Bandy geeft in het programmaboekje van de revue aan het lied zelf geschreven en gecomponeerd te hebben, maar de tekst zou zomaar van Jacques Ferry kunnen zijn, een van Bandy’s vaste schrijvers.

We gaan naar Zandvoort

De heerlijke zomerhit van 1915 en vele zomers erna. Met een tekst van Louis Davids op een Engelse melodie ‘Seaside on the brain’. Het lied komt uit de revue ‘Loop naar den duivel’, die maandenlang volle zalen trekt. Albert Bol zet het op de plaat en heeft daar eveneens veel succes mee. Dit lied is een echte evergreen geworden en zit verankerd in ons collectief geheugen.