Roland Wagter jr trouwt in 1956 met de actrice Lily Scaringi. Bron: Nationaal Archief

Een van de meest bijzondere stukken uit onze collectie is afkomstig van varieté-artiest Roland Wagter jr. Het gastenboek van zijn huwelijksreceptie, met tientallen handtekeningen van de gasten, vrijwel allemaal bekende namen uit ‘het vak’ in de jaren vijftig.

Wagter behoort tot de na-oorlogse generatie artiesten, begonnen in een tijd dat er nog geen televisie was en het schnabbelcircuit floreerde. Ook na de opkomst van de beeldbuis wist Wagter zich te handhaven en presenteerde hij enkele televisieprogramma’s. Later werd hij impresario.

Wagter trouwde op 23 maart 1956 met de Italiaanse actrice Lily Scaringi. Het huwelijk werd groots gevierd in Amsterdam, met gasten als Heintje Davids, Lou Bandy, Cees de Lange, Willy Alberti, Mieke Telkamp en de Wama’s. De top van het artiestenleven uit die tijd, die allemaal hun handtekening achterlieten in het boek.

Maar er is meer. Het boek bevat tevens de telegrammen en gelukwensen van de artiesten die er niet bij konden zijn, tickets naar Italië en later zijn er 22 contracten voor optredens aan toegevoegd. Al met al geeft het een bijzondere inkijk in het reilen en zeilen binnen de amusementssector in de jaren vijftig.

Roland Wagter jr. werd als zoon van een bekende artiest geboren voor het vak. Zijn vader Roland Wagter sr was al voor de oorlog actief. De jonge Wagter trad volgens de theaterlexicon van Honig voor het eerst op in Groningen in 1945 en was een jaar later Nederlands kampioen goochelen. Hij nam tap- en acrobatische lessen, balletlessen bij Sonia Gaskell en werd na zijn gymnasiumtijd beroepsartiest. 

In de eerste helft van de jaren vijftig werkte hij veelvuldig samen met de toen bekende Cees de Lange, die een eigen gezelschap leidde en bij wie Wagter optrad als parodist en conferencier. 

Er volgden tournees voor de NCRV, de VPRO en de VARA en een engagement bij de Sleeswijk Revue (1961/62: “’t Staat in de sterren”). Voor de NCRV-televisie presenteerde hij een zomerquiz en vormde hij met Bueno de Mesquita een komisch duo, dat optrad in tal van uitzendingen. Later werkte hij solistisch met de Mounties. Zijn toneelopleiding kreeg hij in Amerika bij Lee Strasberg. 

Wagter jr woonde jarenlang in Rome en werkte daar onder meer in de filmindustrie. Hij scheidde uiteindelijk van Scaringi en terug in Nederland trouwde hij met Sleeswijk-choreografe Diana Floodgate. Hij werkte in binnen- en buitenland als gastheer/presentator (hij sprak zes talen) en nam in 1973 het theaterbureau van zijn vader over. (Bron: Piet Hein Honig, Theaterlexicon)

Cees de Lange en Lou Bandy waren de getuigen tijdens het huwelijk. Bron: Nationaal Archief