Het is dan eindelijk zover. Het tweede boek van TheaterSentiment is uit. Een bundel met verhalen die in 2022 in het online magazine zijn gepubliceerd. Niet alleen de verhalen, maar ook de prachtige foto’s en andere illustraties maken het boek de moeite waard. Het is verschenen bij uitgeverij De Vrijstaat Roetz.

Theater is meer dan amusement. Het is de ultieme vorm van verbeelding, de gave om de wereld te zien zoals ze kan zijn. Theater is tijdloos. Sinds de site theatersentiment.nl in december 2020 het levenslicht zag, probeer ik deze boodschap uit te dragen. Met dit online magazine vertel ik de verhalen van de artiesten van weleer, uit de periode 1900-1950.

Geen chronologische opsommingen of biografieën, maar kleine verhalen. Momentopnamen, waarmee ik een groter verhaal probeer te vertellen over de artiest en de tijd waarin hij of zij leefde. Ik vertel de verhalen het liefst in tegenwoordige tijd, om een brug te slaan tussen toen en nu. Omdat ik geloof dat mensen uiteindelijk niet veranderen. En omdat ik me verbonden voel met de tijd en de mensen van toen.

Ontmoetingen

Nu is de tweede bundel uit, een selectie uit de verhalen die ik in 2022 publiceerde op dit platform. Sindsdien is er veel gebeurd. Steeds meer lezers, prachtige reacties en mooie ontmoetingen zijn me ten deel gevallen. Laat staan de bijzondere zoektochten, inzichten en vondsten. Mijn dank gaat uit aan iedereen die hieraan heeft bijgedragen.

Het boek is in een kleine oplage verschenen bij De Vrijstaat Roetz en is te bestellen door mij een email te sturen. Een exemplaar kost 19,95.

Tot slot. Bijzondere dank gaat uit naar Henk van Gelder en Jacques Klöters voor de inspiratie door de mooie boeken en artikelen die ze schreven. Ik volg deze auteurs al sinds mijn kindertijd en ik draag dit boek met respect aan hen op. Mijn dank gaat ook uit naar Ab Winkel en Merei Dekker voor de eindredactie en feedback. En naar Henk Tijbosch voor hulp en de vormgeving.

Tot slot neem ik mijn pet af voor al die artiesten die vaak onder zware omstandigheden op hun manier de wereld een beetje mooier probeerden te maken. Op wat mooi is. Dat blijft!

Fotografie W. van der Poll/Nationaal Archief