Het ontstaan van de Ramblers uit eerste hand

In de hongerwinter van 1944-1945 schreef Theo Uden Masman- de oprichter en leider van het iconische radio-orkest The Ramblers – een boek over de eerste jaren van zijn orkest. Na de Bevrijding had het boek moeten verschijnen, maar daar is het nooit van gekomen. Het manuscript raakte uiteindelijk zoek.

De Stichting Kunst en Cultuur Huizen kreeg het werk in handen en besloot de vurige wens van Theo Uden Masman na 75 jaar alsnog in vervulling te laten gaan. De initiatiefnemers kregen hulp van het Nederlands Jazz Archief, omroepicoon en muziekexpert Skip Voogd, alsmede Ramblerskenner, muziekarchivaris en geluidsrestaurateur Harry Coster, meldt het begeleidende persbericht.

Een half uur later was ik aangenomen als pianist…

“Maarrr… wij komen terug” noemde Theo Uden Masman zijn boek en is wat ons betreft een ‘must have’ voor alle liefhebbers van de vooroorlogse muziek. Veel feiten zijn bekend en vaak verteld, maar hoe bijzonder is het om het uit eerste hand te horen, van de man die de Ramblers in 1926 oprichtte.

Boeiend vonden wij het het relaas van Uden Masman over hoe zijn muzikale carrière begon. Dankzij een advertentie in de krant waarvoor hij als journalist werkte, raakte hij betrokken bij een Haagse jazzband. Hij schrijft: ‘Om kort te gaan: een half uur later was ik – na met goed gevolg een proefspel te hebben afgelegd – aangenomen als pianist en was mij door den heer Zieck de maat genomen voor een smoking, want die had ik niet. Ik was trots als een pauw, want ik zat nu bij The Original Jazz Syncopaters.’

Vervolgens komt de muziekloopbaan van Uden Masman in een stroomversnelling. Hij komt kort daarna terecht in een andere jazzband, die door onenigheid uit elkaar valt. Hij blijft over met muzikanten als Kees Kranenburg, Gerard Spruyt, Jacques Pet en Jack de Vries, kiest een andere naam en zo worden in 1926 De Ramblers geboren.

Prachtige jaren volgen. De schrijver vertelt over alle optredens die volgen. In de eerste jaren doorkruist de band nagenoeg heel Europa, in de loop van de jaren dertig blijven de Ramblers – mede door de crisis – vooral in Nederland.

De opkomst van de radio en de platenindustrie dragen bij aan de groeiende populariteit van de band, die zelfs opnames maakt met grootheden als Coleman Hawkins en Connie Boswell.

Het boek van Theo Uden Masman geeft een uniek kijkje in het uitgaansleven en het reilen en zeilen van de beginnende omroepzuilen in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw in ons land. Na vele optredens voor de Avro, werd uiteindelijk toch de Vara de thuisbasis voor Uden Masman en zijn mannen.

The Ramblers zijn het enige radio-orkest uit de begintijd van ons omroepbestel dat nog altijd bestaat. Het speelt vandaag de dag onder leiding van drumlegende Cees Kranenburg, wiens vader Kees bij de oprichting al in het orkest speelde. Want zoals Theo Uden Masman al zei “Maarrr… wij komen terug” bleven The Ramblers almaar terugkomen.

Het boek geen heldenverhaal en op sommige punten een nuchtere opsomming van de vele optredens die de band aanging, zoals de zomers in Hamdorff. Met af en toe een aardige anecdote. Precies wat je van Uden Masman zou kunnen verwachten. De auteur die bekend stond als iemand die niet bepaald uitbundig was, wordt nergens echt persoonlijk. Het geeft dus geen diepe inkijk in de psyche van de man die bijna veertig jaar lang leiding gaf aan de Ramblers, maar dat maakt het boek niet minder sterk.

Een boek van grote, historische waarde

Hoe dan ook is het mooi dat de samenstellers hebben gekozen voor authenticiteit en de tekst niet is aangepast of gemoderniseerd. Dat maakt het bovenal een boek van grote, historische waarde, dat door de stichting Kunst en Cultuur Huizen werd vervolmaakt met tientallen unieke oude zwartwit foto’s uit de jaren 1920 tot 1940. Ook de lijst met bandleden, optredens en uitgebrachte grammofoonplaten achterin het boek zijn voor de liefhebbers een mooie aanvulling. Het boek is verder prachtig vormgegeven, met een harde omslag.

In 2021 bestaan De Ramblers 95 jaar en dat wordt gevierd met de derde theatertour in vijf jaar tijd, meldt de uitgever.

Het 132 pagina’s tellende boek is verkrijgbaar in de boekhandel voor €22,99. Maar het kan ook besteld worden onder vermelding van “Maarrr… wij komen terug” door €22,99 over te maken op rekening NL12RABO 0147576415 t.n.v. Stichting Kunst en Cultuur Huizen. Gelieve naam en bezorgadres door te geven. Dat kan via kunstencultuurhuizen@gmail.com