Op Youtube is een bijzonder televisieprogramma terug te vinden, dat bij navraag al ruim vijftig jaar oud blijkt te zijn. Bekende artiesten uit die tijd brengen een eerbetoon aan Louis Davids. Het is mooi om de bekende nummers van Davids gezongen te horen worden door vakmensen als Jenny Arean, Frits Lambrechts, Johnny Jordaan, Tante Leen en acteur Piet Römer. 

Ze komen allemaal voorbij: ‘Had je niet die mooie blauwe ogen’, ‘De olieman heeft een Fordje opgedaan’ en ‘Als je voor een dubbeltje geboren bent’. Uitschieters zijn onder meer een prachtige versie van ‘Moeder is dansen’ van Frits Lambrechts en ook Piet Römer maakt indruk als vertolker van ‘De geboorte van Jantje’, een van de Jordaanepossen van Davids en Jacques van Tol.

Louis Davids. Beide foto’s: Stadsarchief Amsterdam.

Het programma wordt oorspronkelijk uitgezonden op 23 november 1970 door de Vara en de regie is in handen van Frans Boelen. ‘Liedjes van…’ is een serie van vijf programma’s waarin de artiesten van weleer worden geëerd. Willy Derby, Lou Bandy, Kees Pruis, Louis Davids en Dirk Witte worden om de beurt voor het voetlicht gebracht. 

Het programma over Davids wordt opgenomen met publiek en is qua enscenering en cameravoering prettig om naar te kijken. Het vertolken van de liedjes gebeurt met groot respect. De arrangementen doen recht aan het origineel en laten je opnieuw beseffen hoe rijk het oeuvre was van ‘de grote, kleine man.’ Het is aan het Youtubekanaal TV Klassiek te danken dat we nog steeds van dit programma kunnen genieten. En terecht. Na een halve eeuw heeft het niet aan kwaliteit ingeboet. 

Het programma ‘De liedjes van Louis Davids’ – in zijn geheel terug te vinden op Youtube