In de podcastserie ‘Terug in de groef’ van TheaterSentiment draaien Joost Mulder en Jacky de Vries  de platen van toen en diepen ze de verhalen op over de artiesten van weleer.

Haarlemmer Joost Mulder vertaalt boeken in en uit het Engels en Duits. Hij maakt daarnaast deel uit van het muzikale gezelschap Het Ampzing Genootschap. Joost bezit een aanzienlijke collectie 78-toerenplaten en een flinke stapel bladmuziek. Door dat laatste is de liefde voor de Nederlandse amusementsmuziek van voor 1950 ontstaan. ‘Met name door de vaak prachtige omslagen. Zo ben ik ook bij het binnenwerk terecht gekomen en probeerde ik de liedjes zelf te spelen.’

Jacky de Vries uit Wijk aan Zee is journalist, uitgever en oprichter van TheaterSentiment. Sinds zijn jeugd heeft hij een voorliefde voor het vooroorlogse theater en amusement.  Dat is inmiddels dusdanig uit de hand gelopen dat hij een kleine collectie beheert van programmaboekjes, handtekeningen en andere memorabilia uit die tijd. Voor de achterliggende verhalen heeft hij het platform TheaterSentiment opgezet.

Eens in de zoveel tijd treffen de mannen elkaar in de woning van Mulder aan het Spaarne, waar ze platen draaien en oude en nieuwe verhalen vertellen over de artiesten van toen. ‘Er zit geen plan achter’, legt Jacky de Vries uit. ‘We gaan zitten, we luisteren en beginnen te praten. Inmiddels zitten er genoeg verhalen in ons geheugen om te delen. Dat hopen we tenminste.’

De eerste aflevering van Terug In De Groef, een introductie. Ook te vinden via Apple Podcast en op de aparte pagina op deze site.