In de podcastserie ‘Terug in de groef’ draaien Joost Mulder en Jacky de Vries de 78-toerenplaten van toen en diepen ze de verhalen op over de artiesten van weleer. Ze leggen elke aflevering tal van juweeltjes op de oude draaitafel, die steevast voor de inmiddels vertrouwde bromtoon zorgt.

Haarlemmer Joost Mulder is zelfstandig boekvertaler Engels en Duits. Hij maakt daarnaast deel uit van het muzikale gezelschap Het Ampzing Genootschap. Joost bezit een bonte collectie 78-toerenplaten en bladmuziek van Nederlandse artiesten. Zijn liefde voor de Nederlandse amusementsmuziek van voor 1950 is meegegroeid met zijn verzameling. ‘In eerste instantie werd ik vooral geboeid door de vaak prachtige omslagen,’ zegt hij zelf. ‘Daarna ben ik ook het binnenwerk beter gaan bekijken en ben ik sommige liedjes ook gaan spelen en zingen.’

Jacky de Vries uit Wijk aan Zee is journalist, uitgever en oprichter van TheaterSentiment. Sinds zijn jeugd heeft hij een voorliefde voor het vooroorlogse theater en amusement.  Dat is inmiddels dusdanig uit de hand gelopen dat hij een kleine collectie beheert van programmaboekjes, handtekeningen en andere memorabilia uit die tijd. Voor de achterliggende verhalen heeft hij het platform TheaterSentiment opgezet.

Eens in de zoveel tijd treffen de mannen elkaar in de woning van Mulder aan het Spaarne, waar ze platen draaien en oude en nieuwe verhalen uitwisselen over de artiesten van toen. ‘Er zit geen plan achter’, legt Jacky de Vries uit. ‘We gaan zitten, we luisteren en beginnen te praten. Inmiddels zitten er genoeg verhalen in ons geheugen om met anderen te delen. Dat hopen we tenminste.’

Aflevering 4: de oorlogsjaren (1)

In deze vierde aflevering praten we over de muziek die vlak voor en in de oorlogsjaren is gemaakt. Voor sommigen de ondergang, voor anderen een toptijd. Over schoonheid met een bittere nasmaak. We leggen wederom juweeltjes op de oude draaitafel.

Ook te beluisteren via TheaterSentiment op Apple Podcasts

Aflevering 3: Eenzame cowboys

In deze derde aflevering beluisteren we en filosoferen we over de vele cowboyliedjes die de Nederlandse muziek rijk is. Over wijde prairies en vriendschap. Over Bobby Klein, Bobbejaan Schoepen, de Chico’s en de Kilima Hawaiians.

Ook te beluisteren via TheaterSentiment op Apple Podcast

Aflevering 2: Kees Pruis

In deze aflevering staat de zanger en humorist Kees Pruis (1889-1957) centraal. Mulder en De Vries nemen leven en werk door. En draaien daar leuke platen bij.

Ook te beluisteren via TheaterSentiment op Apple Podcast


Aflevering 1 : Een introductie

Vertaler Joost Mulder en journalist Jacky de Vries delen een zeldzame passie voor  de muziek en artiesten van weleer. Ze nemen ons mee naar de vooroorlogse jaren, de tijd van glamour in zwartwit, de revue en bakeliet. Ze overwegen een podcastserie te maken. Maar…waar gaan ze het allemaal over hebben?  Een introductie.

Ook te beluisteren via TheaterSentiment op Apple Podcast